Pe perioada sezonului estival, cu toții tânjim după zile răcoroase, în special dacă afară este atât de cald încât ai impresia că ți se topește asfaltul sub tălpi. Cu siguranță nu este o senzație care îți este necunoscută, și nu de puține ori te-ai confruntat cu ea. Dar ce te faci atunci când afară este înăbușitor de cald, ai o groază de drumuri de făcut, și pare că nu există nicio posibilitate de a te răcori prea curând? Ei bine, se pare că există o soluție pe care o să ți-o aducem la cunoștință în rândurile de mai jos. Doar puțină răbdare să ai, da? Așa că relaxează-te și citește cu atenție!
Invenția care ne aduce răcoarea mai aproape
Astfel, potrivit jurnaliștilor de la dailymail.co.uk, se pare că a fost inventată o jachetă echipată cu un sistem propriu de aer condiţionat, și care a fost pusă la punct de un cercetător japonez. Acesta și-a motivat invenția spunând că deplasarea prin oraş cu aglomeratele mijloace de transport în comun este destul de neplăcută pe parcursul întregului an, însă acest lucru devine şi mai neplăcut odată cu sosirea verii.
Să fie chiar atât de simplu?
Potrivit inventatorului nipon, noul tip de jachetă, echipată cu două mici ventilatoare cusute în partea din spate, asigură o „briză proaspătă” în jurul corpului, indiferent dacă persoana care poartă jacheta se află pe stradă sau la birou. Jacheta are efect deoarece ajută propriul sistem de răcire al organismului. În mod normal, corpul transpiră, iar transpiraţia se evaporă, cauzând un efect de răcire, însă îmbrăcămintea influenţează acest proces, captând picăturile de transpiraţie.
Noua jachetă, inventată de Hiroshi Ichigaya, fost tehnician la Sony, în prezent preşedintele companiei Kuchofuku, produce un curent circular de aer care accelerează evaporarea transpiraţiei. Potrivit cercetătorului japonez, două motoraşe cusute în partea din spate pompează aer proaspăt în jurul corpului, până spre guler şi capătul mânecilor, iar umezeala poate trece prin ţesătură.
Motoare alimentate prin baterii
Acum nu te gândi că vei merge cu ditamai unitatea de aer condiționat în spate. Invenția japonezului este mult mai practică decât crezi. Motoraşele jachetei au un diametru de 10 centimetri, și funcționează fiind alimentate de baterii de tipul AA, care au o durată de funcţionare de câteva ore, sau pot fi conectate la un computer printr-un cablu USB. Părţile electrice pot fi detaşate înainte de spălare, pentru a nu exista situații neplăcute.
O invenție de succes sau pur și simplu inutilă?
Despre invenția sa, care se pare că va avea succes, Hiroshi Ichigaya, în prezent preşedintele unei fabrici ce produce tricouri, a spus: „Este adevărat că jacheta te face să arăţi ca un omuleţ Michelin, însă, în fabrici şi uzine, oamenii sunt mai mult interesaţi în a putea să-şi facă treaba în condiţii confortabile”.
Într-adevăr, invenția japonezului pare ispititoare, dar oare cât va dura să o vedem pusă în practică la scară largă? Sau nu te-ar tenta o astfel de jachetă, care pare totuși destul de inconfortabilă, dacă vine vorba de o plimbare prin oraș, mai ales pe perioada verii!