În fiecare an, câteva milioane de oameni mor din cauza cancerului. Din păcate, rata de supraviețuire este una nu prea ridicată în caz de în caz de îmbolnăvire. Mulți specialiști susțin că este mai ușor să previi cancerul, decât să îl vindeci, și de aceea stilul alimentar este un aliat de nădejde atunci când vine vorba de prevenirea teribilei afecțiuni.

Alimentație echilibrată și naturală

O alimentație echilibrată și naturală este cheia succesului pentru ca organismul nostru să funcționeze la parametri optimi. Produsele procesate, pline de aditivi, conservanți, hormoni sau potențiatori de gust ar trebui sî dispară din alimentația noastră. De asemenea, același stil alimentar este recomandat și în cazurile în care, din păcate, cancerul s-a declanșat deja. Alegând însă această cale, cancerul nu va fi “hrănit”, așa că va fi mai ușor de învins.

Reguli de urmat

A mânca echilibrat și natural presupune ca dieta noastră să conțină doar alimente integrale, să le evităm complet pe cele pline de aditivi – adică fără cunoscutele E-uri, iar tratarea termică a alimentelor trebuie să fie minimă, sau chiar inexistentă. În speță, să fie tratate termic strict alimentele ce nu pot fi consumate crude. Prin preparare termică se înțelege preparare la aburi sau fiert. Prăjirea lor, prepararea la grătar sunt complet interzise. De asemenea, tot la capitolul alimente interzise sunt cele provenite din organisme modificate genetic, sau care au fost cultivate cu îngrășăminte chimice.

Vegan sau vegetarian?

Regimul crudifor pare soluția ideală în acest caz, dar din păcate, acesta nu poate fi aplicabil tuturor pacienților, pentru că se riscă dezechilibre mari în organism și pot apărea complicații. Singurul lucru de care trebuie să țineți cont este să renunțați la carne, zahăr și aditivi. Făina albă, guma de mestecat, băuturile răcoritoare chimizate, margarina, sunt alte alimente pe care trebuie să le excludem complet.

Post negru o dată pe săptămână

Persoanele sănătoase de medici să încerce ca o dată pe săptămână să țină post negru, iar celor care suferă deja de această afecțiune, perioada să fie extinsă la trei zile săptămânal. Se va bea doar apă pe parcursul zilei, iar la finalul zilei se pot consuma cereale și fructe.

Efect detoxifiant

Această metodă, a postului negru este una excelentă deoarece în acest fel toate celulele circulante care se nasc, mor până a doua zi. Postul negru funcţionează ca un fel de detoxifiant pentru organism, curăţă tot.

Acestea fiind zise, nu ne mai rămâne decât să afirmăm că stilul alimentar poate influența riscul de cancer. Există cercetări care sugerează că anumite obiceiuri alimentare pot crește sau reduce probabilitatea de a dezvolta anumite tipuri de cancer. Un stil alimentar sănătos poate contribui la menținerea unei greutăți corporale sănătoase, la îmbunătățirea sistemului imunitar și la reducerea inflamației, toate acestea fiind factori care pot influența riscul de cancer. De reținut însă că nu există o dietă universală care să prevină complet cancerul, iar factorii de risc variază în funcție de tipul de cancer. Consultarea cu un profesionist medical sau un nutriționist vă poate ajuta să stabiliți un plan alimentar sănătos și personalizat în funcție de nevoile individuale și starea de sănătate.